Allt du behöver veta om mörkläggning

Precis som att det finns många olika anledningar till varför man vill mörklägga så finns det många sätt att mörklägga på. I sovrummet kanske man vill ha fullständig mörkläggning för att få den bästa möjliga sömnen och slippa undan både sol, gatubelysning och strålkastarljus medan det i tv-rummet kanske räcker med en snygg, mörkläggande gardinlängd för att bli av med reflektionerna i teven. Oavsett vad ditt mörkläggningsbehov är så har Hasta en lösning som passar dig!

Hasta Tension skruvfri rullgardin 28 mm, mörkläggande, flera färger

1. Rullgardin

Många tänker nog på rullgardiner när de tänker på mörkläggning. En mörkläggande rullgardin stänger ute ljuset så att du får det riktigt mörkt och är ett enkelt sätt att mörklägga. Dessutom har vi flera olika modeller för att passa just ditt fönster!

Vi har till exempel skruvfria rullgardiner Tension och Multifix, standard-rullgardiner som passar för både vägg- och nischmontage och dessutom en mönstrad kollektion barnrullgardiner.

Vid mörkläggning med rullgardin är det bra att låta rullgardinen gå några centimeter in på väggen för att minimera ljusinsläppet. Det är också bra om rullgardinen är underrullad så att väven ligger så tätt som möjligt mot väggen. Våra mörkläggande rullgardiner levereras per standard som underrullade. Tänk på att vid montering i nisch blir det ett visst ljusinsläpp på sidorna eftersom att rullgardinens fästen bygger någon cm på vardera sida.

Våra mörkläggande rullgardiner beställer du online här eller hos närmaste återförsäljare.

2. Gardinlängder

För den som önskar hotellkänsla hemma är det gardinlängder som mörkläggning ett strålande alternativ. En mörkläggande gardin är enkel att dra för när man vill stänga ljuset ute, och är dessutom riktigt snygg i fönstret.

För riktig hotellkänsla – välj en skena med dubbla spår och sätt skira gardiner på det inre spåret och mörkläggande på det yttre. Då är det enkelt att variera mellan avskärmning och mörkläggning. Samtliga av våra gardiner levereras med ett comboband som ger dig möjligheten att välja precis den uppsättning du vill ha, läs mer här.

Något som kan vara bra att tänka på när man vill mörklägga med gardinlängder är att det blir en glipa på sidorna eftersom att gardinen oftast inte sitter helt tätt mot väggen. Ett bra alternativ är då, om du har möjlighet, att ha gardiner från vägg till vägg i rummet för att undvika ljusinsläpp på sidorna.

Våra mörkläggande gardinlängder kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

Gardin Svala, mörkläggande, ljusgrå, extra hög & bred
Hissgardin med lina, väv Dokie beige, måttillverkad

3. Hissgardiner

För den som vill ha både ett solskydd och en stilren gardinkappa är hissgardinen helt rätt. Silent Night är en hissgardin som både mörklägger och har en ljuddämpande effekt och passar därför perfekt i till exempel sovrummet eller tv-rummet.

Hissgardinen går att montera både på vägg, i tak och i nisch. Vid montering i nisch kan det bli en glipa vid sidan av väven, därför rekommenderar vi att du för bästa möjliga mörkläggning monterar hissgardinen på vägg eller i tak så att väven får gå en bit utanför fönstret. Väven hamnar dock inte helt tätt mot väggen och det blir en liten glipa. Desto mer du låter hissgardinen gå ut på väggen, desto mindre ljus silar in.

Våra mörkläggande hissgardiner kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

4. Plisségardiner

Det finns även möjlighet att välja mörkläggande vävar till våra plisségardiner. Dessa har dubbel väv, så kallad honeycomb, som döljer linhålen så att inget ljus släpps in.

Våra mörkläggande hissgardiner kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

Frihängande Plisségardin, Mörkläggande Honeycomb väv
Lamellgardin Opti Pro, mörkläggande, måttillverkad, vit

5. Lamellgardiner

Lamellgardinen är ett solskydd som passar särskilt bra i stora fönsterpartier där andra solskydd inte räcker till. Med vertikala textillameller som kan vinklas kan du variera ljusinsläppet och du kan även dra bort hela gardinen när du inte vill ha någon avskärmning alls.

Våra mörkläggande hissgardiner kan du beställa online här eller hos närmaste återförsäljare.

Övriga tips & trix

Sov svalt
Dra för ditt mörkläggande solskydd i sovrummet en stund innan du tänkte gå och lägga dig. Ett mörkläggande solskydd hjälper även till att hålla värmen borta och stänger du ute solen en stund innan läggdags kan du få en sval och skön temperatur i rummet.

Färgval
Våra solskydd finns i många olika färger och mönster – och du vet väl om att våra ljusa, mörkläggande vävar mörklägger precis lika bra som en mörk? Så du kan välja och vraka bland alla varianter precis som du vill!

Mörklägg där barnen sover
Eftersom att de allra minsta barnen även sover på dagtid rekommenderar vi att välja ett mörkläggande solskydd i det rum som barnen sover i. En mörk gardin kan göra rummet snäppet mörkare men ett mörkläggande solskydd stänger ute ljuset och minskar värmen från den gassande solen.

Loading